adminloginhome iconKlik om in te loggen op het intranetLinkedInengelsevlag

WaalWeelde Beuningen

Betrokken partijen

Voor de klimaatbuffer Beuningen werken de volgende partijen samen: ARK, Staatsbosbeheer, Rijkswaterstaat, gemeente Beuningen, provincie Gelderland, waterschap Rivierenland, Waalweelde cluster Oost, Dienst Landelijk Gebied, Dijkmagazijn Beuningen, FREE Nature, Stroming, stichting Boei en verschillende grondeigenaren.

Stap voor stap

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft een klimaatbuffersubsidie toegekend om het plan ‘Weelde in de Beuningse uiterwaarden’ te realiseren. In de deelgebieden Staartjeswaard en Bunswaard wordt het oostelijke deel van een nevengeul gegraven. In de Bunswaard worden bovendien twee kades verlaagd om de hoogwaterstremming te verminderen. Er is sprake van een win-win situatie door de aftrap van de klimaatbuffer af te stemmen met het project Stroomlijn van Rijkswaterstaat. Stroomlijn zal de bosopslag verwijderen in het tracé waar de klimaatbuffer de nevengeul projecteert. Dit betekent efficiënt werken op het gebied van vergunningen, rooiwerk en grondverzet. Als uiteindelijk de gehele nevengeul door de Beuningse uiterwaarden gerealiseerd is, is het effect bij hoogwater een verlaging van 14 centimeter. Dat is een substantiële bijdrage aan de waterveiligheid.

Lagere waterstand

De voorgestelde inrichting kan een waterstanddalend effect van wel 14 cm bereiken. Vooral het (deels) verwijderen van een bedrijventerrein en de aanleg van de geul bieden ruimte aan rivierwater. Hiermee draagt het project substantieel bij aan de opgave van Rijkswaterstaat om de wettelijke veiligheid te realiseren. Dit betreft het projectgebied én bovenstrooms. De (potentiële) wateroverlast neemt af, ook in het industriegebied van Nijmegen (waaronder de energiecentrale Electrabel) en de nieuwe Nijmeegse woonwijk Koers-West. De geul heeft een bufferende werking en houdt tijdens laagwaterperioden water vast.
Via de rivier staan de Beuningse uiterwaarden in verbinding met andere uiterwaarden. Samen vormen ze een doorgaand lint, dat dieren en planten de mogelijkheid biedt om te migreren. Dit vermindert de versnippering van natuurgebieden in Nederland en Europa.

Win-win-win

Maar er is meer. De aanleg van de nevengeul draagt ook bij aan herstel van natuurlijke rivierprocessen. Via de rivier staan de Beuningse uiterwaarden in verbinding met andere uiterwaarden in Gelderland en daarbuiten zodat dieren en planten kunnen migreren door Nederland en Europa. De Beuningse voortuin wordt nóg interessanter voor dagjesmensen om te bezoeken, en voor lokale bewoners om een ommetje te maken. Tenslotte is de Bunswaard aangewezen als locatie voor experimenteel bouwen in de uiterwaarden. De voormalige steenfabriek krijgt hier een nieuw leven als woonplek met fraaie appartementen.

Contact:
Johan Bekhuis (projectleider ARK)
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
t. 06 51 79 08 35

© Klimaatbuffers 2016
gemaakt door Communicatiebureau de Lynx, Wageningen