adminloginhome iconKlik om in te loggen op het intranetLinkedInengelsevlag

Nederland natuurlijk veilig

De coalitie Natuurlijke Klimaatbuffers bestaat uit 8 natuurorganisaties. Wij realiseren klimaatbuffers om Nederland veiliger en mooier te maken. Klimaatbuffers zijn gebieden waar natuurlijke processen de ruimte krijgen. Hierdoor groeien ze mee met klimaatverandering en verbeteren ze de leefbaarheid van Nederland. Het programma Natuurlijke Klimaatbuffers, mede gefinancierd door het ministerie van Infrastructuur en Milieu, is medio 2014 afgerond. Maar wij blijven ons inzetten om water en natuur mee te koppelen in toekomstige waterbeheers- en waterveiligheidsplannen. Vanaf 2017 doen we dat ook in het kader van het LIFE IP Deltanatuur programma.

Klimaatbuffers in Nederland

klimaatbuffers in Nederland

Klimaatbuffers

factsheetNKB

 Noodzakelijk

De samenleving zal rekening moeten houden met de effecten van klimaatverandering op de economie, de gezondheid, de natuur en de veiligheid. Het gaat daarbij zowel om het opvangen van toenemende wateroverlast en watertekorten als om het temperen van hittegolven in de steden. Klimaatbuffers kunnen een grote bijdrage leveren aan een klimaatbestendig Nederland en zijn in staat om mee te groeien met het tempo van klimaatverandering.

Spectaculair

Klimaatbuffers zijn prachtige, waterrijke gebieden waar mensen graag recreëren en wonen. Daarnaast kunnen klimaatbuffers nog andere functies hebben. Zo kan bijvoorbeeld het langer vasthouden van water voordelen hebben voor de economie (voldoende water voor stad, landbouw en industrie), het leefklimaat (verkoeling tijdens hete zomers), de veiligheid (voorkomen verder wegzakken veenbodempolders) en de natuur (behoud van biodiversiteit).

Economisch aantrekkelijk

Klimaatbuffers kosten miljoenen euro’s. Maar ze kunnen ook geld opleveren doordat ze miljarden aan schade door overstromingen voorkomen en een positief effect hebben op de gezondheid en het woongenot van omwonenden. Berekeningen laten bovendien zien dat klimaatbuffers economisch op veel plekken een aantrekkelijker alternatief zijn dan doorgaan met het huidige beheer. Door de brede maatschappelijke betekenis en het grote aantal functies dat kan worden gecombineerd is er veel draagvlak voor natuurlijke klimaatbuffers en kunnen geldstromen worden gebundeld.

Factsheet:  Nederland veiliger én mooier door natuurlijke klimaatbuffers

 

© Klimaatbuffers 2016
gemaakt door Communicatiebureau de Lynx, Wageningen