adminloginhome iconKlik om in te loggen op het intranetLinkedInengelsevlag

Schoonwatervallei Castricum

Landschap Noord-Holland heeft de omgeving van Castricum gekozen om te laten zien hoe je door gerichte maatregelen de gevolgen van de klimaatverandering het hoofd kunt bieden en tegelijkertijd het gebied aantrekkelijker kunt maken. Castricum is gekozen omdat daar een ongeschonden overgang is van duin naar polder, met grote kansen voor het benutten van schoon kwelwater.

Duinen als bron voor schoon water

Het water van de hooggelegen duinen stroomt vooral via de bodem naar de polder. Dit schone en kalkrijke kwelwater wordt zo lang mogelijk in de polders vast gehouden. Dan hoeft er minder voedselrijk water van elders aangevoerd te worden. Ook het scheiden van voedselrijk landbouwwater van het schone water is belangrijk. Vasthouden van zoet water in de regio, vermindert ook de zoetwatervraag vanuit het IJsselmeer in droge tijden.

Geen wateroverlast bij zware buien

Twee laag gelegen gebieden langs de Schulpvaart worden door het Hoogheemraadschap zo ingericht dat ze bij hevige buien het teveel aan water opvangen. Dat voorkomt overstromingen. Dit is belangrijk voor burgers en agrariërs.

Er valt veel te genieten

In de polders rond Castricum en Limmen nemen de recreatiemogelijkheden toe. Iedereen kan er vanaf de fiets, wandelend of vanuit de kano van de natuur genieten. Kinderen kunnen spelen bij het schone water.

 Samenwerking

De Schoonwatervallei wordt mede mogelijk door een financiële bijdrage van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Landschap Noord-Holland werkt intensief samen met Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, LTO-Noord, agrariërs in het gebied, gemeente Castricum, PWN, Stichting De Hooge Weide en andere lokale organisaties.

Meer informatie op de website: www.schoonwatervallei.nl.

Contact:
Els Zwartendijk (projectleider Schoonwatervallei Castricum)
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

© Klimaatbuffers 2016
gemaakt door Communicatiebureau de Lynx, Wageningen