adminloginhome iconKlik om in te loggen op het intranetLinkedInengelsevlag

Regge

Samen werken aan water

Landschap Overijssel en het waterschap Regge en Dinkel zijn initiator en trekker van het project. Gespecialiseerde partijen voeren de voorbereiding en uitvoering van de activiteiten in opdracht van het waterschap Regge en Dinkel uit. Het waterschap coördineert alle activiteiten. Na realisatie van het project draagt het waterschap zorg voor het beheer en de instandhouding van de waterloop. Het Landschap Overijssel voert het vlakdekkend beheer.

Blauwe slagader

De Regge is een typische regenwaterrivier. In het verleden overstroomden grote oppervlakten in het Reggedal en was de Regge op sommige plaatsen wel een kilometer breed. Bij grote droogte daarentegen was de rivier niet meer dan een samenhang van stilstaande kolken. De meanderende rivier was beeldbepalend voor de ontwikkeling van het regionale landschap. De hoofdstroom sneed regelmatig meanders af, die herkenbaar in het landschap achterbleven. Veel meanders zijn in de loop der tijd gedempt of gaan verlanden, maar een aantal meanders is vandaag de dag nog zichtbaar aanwezig.
De kanalisatie in de 19e en begin 20e eeuw leidde ertoe dat nagenoeg alle meanders zijn afgesloten. De huidige waterloop is ingeklemd tussen onderhoudspaden en waterkerende kaden. Dit biedt nauwelijks ruimte voor de dynamiek die de veerkracht van een rivier bepaalt en zorgt voor de juiste kwaliteit en kwantiteit water. In klimaatbuffer de Regge krijgt water weer meer ruimte door hermeandering. Hierdoor neemt de sponswerking toe.

Een parelsnoer

De Regge is belangrijk voor de kleinschalige natuurontwikkeling en het cultuurlandschap dat zo kenmerkend is voor Twente. Het stroomgebied vormt een kralensnoer van leefgebieden voor planten en dieren. Voor toeristen en recreanten is het een fraai ‘decor’ om te doorkruisen per fiets, vaartuig of te voet of om een paar dagen door te brengen. De ambities van boeren om hun bedrijf te verbeden sluiten hier mooi bij aan.

Contact:
Gerrit Pastink (projectleider Landschap Overijssel)
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
t. 0529 401 731

 

Opening Klimaatbuffer Regge

Op 18 april 2013 werd de Klimaatbuffer Regge feestelijk geopend op landgoed Eerde. Tegelijkertijd werd het startsein gegeven voor het vervolg van het project Beneden Regge. Louis Schippers en Marjon Wessel, Vechtdal Leeft, maakten een verslag van de opening.

 

© Klimaatbuffers 2016
gemaakt door Communicatiebureau de Lynx, Wageningen