adminloginhome iconKlik om in te loggen op het intranetLinkedInengelsevlag

Ooijen-Wanssum

Zelfs in het hooggelegen Limburg kun je Nederland als waterland ervaren. De Maas brengt herinnert daar af en toe stevig aan, zoals in 1993, 1995, 2010 en januari 2011 toen er sprake was van forse overstromingen door hevige regenval. Maar Limburg heeft ook te maken met droogte. Door klimaatverandering kunnen meer periodes van droogte gaan voorkomen. Daarom realiseert Staatsbosbeheer de klimaatbuffer Ooijen-Wanssum.

Samenwerking

In de Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum werkt Staatsbosbeheer samen met Rijkswaterstaat, Provincie Limburg, Waterschap Peel en Maasvallei, gemeente Venray, gemeente Horst aan de Maas en Dienst Landelijk Gebied.

Oude Maasarm

In Limburg tussen de plaatsjes Ooijen en Wanssum ligt op de westelijke oever van de Maas een natuurlijke laagte. Vroeger stond die in verbinding met de Maas maar sinds 1996 wordt deze Oude Maasarm met een kade van de rivier gescheiden om de bewoners van dit gebied te vrijwaren van wateroverlast. Een negatieve bijwerking was echter dat de waterstanden in de Maas zelf hoger werden dan voorheen. Er is immers afvoercapaciteit verloren gegaan. De klimaatbuffer heeft als belangrijk doel de verbinding tussen de Oude Maasarm en de Maas te herstellen. In dit laag gelegen gebied wordt een natuurlijke geul gegraven van 60 meter breed en 1,2 meter diep. De geul houdt schoon grond- en regenwater zo lang mogelijk vast, prima voor de recreatie en ontwikkeling van flora en fauna. Bij hoge waterstanden gaat de geul stromen en voert Maaswater af zodat de kans op overstromingen vermindert

Contact:
Marcel Vermeulen (projectleider Staatsbosbeheer)
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
t. 0137 074 878

Download de brochure over Ooijen-Wanssum (pdf)

 

Veldsymposium

Op 28 maart 2013 vond het Veldsymposium 'Klimaatbuffers verbinden' in Ooijen Wanssum plaats. U vindt de presentaties van dit symposium op de pagina Presentaties.

© Klimaatbuffers 2016
gemaakt door Communicatiebureau de Lynx, Wageningen