adminloginhome iconKlik om in te loggen op het intranetLinkedInengelsevlag

IJsselmonde

Resultaat door samenwerken

De zoetwaterbuffer IJsselmonde is een idee van het Wereld Natuur Fonds en ARK Natuurontwikkeling, in nauwe samenspraak met de gemeentes Barendrecht en Albrandswaard, waterschap Hollandse Delta, Provincie Zuid-Holland, gemeente Rotterdam, Zuid-Hollands Landschap en de Stadsregio Rotterdam.

Pompen en vervuilen

Na een hevige regenbui stijgt het grond- en oppervlaktewater in de polders van IJsselmonde. Het teveel aan water wordt uit het gebied en vervolgens in de Oude of Nieuwe Maas gepompt. Zo creëren we opvangcapaciteit voor een volgende bui en houden we het grondwaterpeil kunstmatig stabiel. Echter, zodra er in de lente en zomer minder regenbuien zijn, ontstaat al gauw een te droge polder en wordt er weer water uit de Nieuwe of Oude Maas terug het gebied ingepompt. Dit is meestal vuil rivierwater, dat bij een daadwerkelijke zeespiegelstijging ook nog eens steeds zilter wordt. Met als gevolg vieze sloten en plassen, bomen die in droge zomers het loodje leggen en giftige blauwalgen in de Rotterdamse grachten.

Natuur als zoetwaterbuffer

Dit kan anders. Als (natuur)gebieden het regenwater blijvend opvangen, ontstaat een enorm zoetwaterreservoir voor in drogere tijden. Jaarlijks kunnen we miljoenen kubieke meters schoon regenwater extra bergen in een dergelijk gebied. Dit maakt IJsselmonde onafhankelijk van de verziltende rivieren, de zoetwaterbehoefte van de regio wordt gewaarborgd, en bovendien ontstaat een gebied met spectaculaire natuur waarin omwonenden vrij kunnen kanoën, fietsen en struinen. Voor een regio waar het bevolkingsaantal de afgelopen tien jaar verdubbeld is, is dat enorme winst. Kanoën van het Rotterdamse Zuiderpark tot het Oude Waaltje, ontspannen picknicken in de bloemrijke velden van de Zuidpolder, of een stevige struintocht maken langs de randen van de Koedood: dat alles is binnen een aantal jaren mogelijk. Om deze visie niet bij woorden te laten, worden in de Zuidpolder en in de Koedoodzone, beide onder de rook van Barendrecht, twee voorbeeldprojecten gerealiseerd.

Meer informatie over ARK natuurontwikkeling en IJsselmonde vindt u op www.ark.eu.

Contact:
Ineke van Dort (projectleider IJsselmonde)
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. t. 06 20 44 98 75

Of bekijk het filmpje over de klimaatbuffer, gepubliceerd op 26 juni 2013.

© Klimaatbuffers 2016
gemaakt door Communicatiebureau de Lynx, Wageningen