adminloginhome iconKlik om in te loggen op het intranetLinkedInengelsevlag

Hunze

Draagvlak

Door het betrekken van een groot aantal partijen bij de ontwikkeling van deze klimaatbuffer is het draagvlak optimaal. Deelnemers zijn de provincie Drenthe, Het Drentse Landschap, Waterbedrijf Drenthe, Waterbedrijf Groningen, gemeenten Tynaarlo, Aa en Hunze en Borger-Odoorn, Waterschap Hunze en Aa’s, Recreatieschap, Land en tuinbouworganisatie noord, Midden en Kleinbedrijf en Brede Overleg Groep Kleine Dorpen. De partijen konden vanaf het begin inbreng leveren. Dat kwam het eindresultaat ten goede en leverde mooie nieuwe dwarsverbanden op.

Beek als gebruiksvoorwerp

Het Drentse beekdal Hunze kent een rijke geschiedenis. Vanaf de 16e eeuw gebruikten turfstekers de Hunze voor de afvoer van turf. Zij maakten de beek recht en bevaarbaar. Boeren gebruikten het water voor irrigatie van velden. De grootschalige landbouw kwam de waterkwaliteit niet ten goede. In periodes van veel neerslag is de afvoer van de Hunze nu soms zo groot dat de hoge waterstanden Groningen bedreigen. Bovendien neemt nu de plaatselijke drinkwaterwinning en daarmee de vraag naar veel en schoon water toe. Daarom is het streven van de Hunze een natuurlijke klimaatbuffer te maken met veel kleinschalige afwisselingen van functies.

Bouwsteen van groter geheel

Klimaatbuffer Hunze ligt tussen Gasselte en Gieten. Hij is onderdeel van een groot aantal natuurontwikkelingsprojecten van Het Drentse Landschap in het Hunzedal. Door hermeandering gaat deze klimaatbuffer  in tijden van wateroverschot miljoenen m3 water bergen, die vrijkomen bij een tekort. Dit vertraagt de afvoer van zoet water naar de Waddenzee, wat weer goed is voor de ecologie in dat gebied. Uiteindelijk moet het beekdal een begeleid natuurlijk systeem worden waarbij landschapsvormende processen centraal staan.

Wie profiteert?

Met de uitvoering van klimaatbuffer Hunze is het mogelijk om een groot aantal belangen zoals drinkwaterwinning, beperking van CO2 –uitstoot, wonen, landbouw, recreatie en cultuurhistorie te dienen. De toekomstige inrichting van de Hunze met een breed rivierdal en de combinatie van ruimte, water en natuur biedt  mogelijkheden voor recreatie zoals fietsen, wandelen en kanoën.

Contact:
Teddy Bezuijnen (projectleider Drents Landschap)
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
t. 0593 333 058

© Klimaatbuffers 2016
gemaakt door Communicatiebureau de Lynx, Wageningen