adminloginhome iconKlik om in te loggen op het intranetLinkedInengelsevlag

Groene Rivier Vlijmen-Den Bosch

Betrokken partijen

Staatsbosbeheer, Waterschap Aa & Maas, gemeenten Heusden en Den Bosch, provincie Noord-Brabant, ZLTO en Natuurmonumenten werken samen aan de klimaatopgave rond Den Bosch.

Waterrijke groenzone

In Den Bosch zal bij een onveranderde waterhuishouding in de toekomst toenemende, forse wateroverlast optreden. Een aantrekkelijke manier om dit op te lossen is het water ten zuiden en ten westen om de stad heen te leiden. De inrichting van deze ‘overlaten’ kan goed worden gecombineerd met ontwikkeling van natuur, recreatievoorzieningen, stedelijke uitloop en landbouw. Zo ontstaat er een waterrijke groenzone met meerwaarde voor mens en natuur. In een deel van dit hoogwaterbergingsgebied (HoWaBo) wordt de komende jaren een klimaatbuffer gerealiseerd, die een verbinding moet leggen tussen de natuurgebieden Moerputten in het zuiden en Sompen & Zooislagen ten noorden van Vlijmen. Door de aanleg van de klimaatbuffer kunnen mensen in de toekomst aangenaam wandelen en fietsen. Voor het beheer van het gebied wordt samengewerkt met boeren en particulieren.

Uitvoerbaarheid

Verwerving van de benodigde gronden voor de klimaatbuffer loopt via een vrijwillige kavelruil op het grondgebied van de gemeente Heusden. Voor de inrichting van het gebied zal in 2011 een omgevingvergunning worden aangevraagd. De aanleg van de klimaatbuffer is gepland voor 2012 waarna begin 2013, vooruitlopend op het hoogwaterbergingsgebied, de klimaatbuffer gerealiseerd moet zijn. Het hoogwaterbergingsgebied zal in 2015 gereed zijn.

Contact:
Marcel Vermeulen (projectleider Staatsbosbeheer)
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

© Klimaatbuffers 2016
gemaakt door Communicatiebureau de Lynx, Wageningen